Nyheter/Artiklar

Inga söndagsgudstjänster just nu

Pga rådande situation med anledning av Coronaviruset har vi inga söndagsgudstjänster just nu. Beslut är taget om det för söndagen den 22 mars och den 29 mars, därefter återkommer vi med information.

För att underlätta kommunikation till församlingen har vi startat en intern Facebook grupp för dig som är medlem eller brukar besöka församlingen. Önskar du vara med där ber vi dig att kontakta vår pastor, Seth Nilsson, på tele 0737 26 51 85.

Tveka inte heller att höra av dig till Seth eller någon annan församlingens äldste om du behöver någon att prata med! Kan du ringa dagtid gör du det, annars finns vi där för dig även andra tider på dygnet.

Välkommen att delta i Matstafett Equmenia

Lördagen den 4 maj 2019 kl.14:30 – ca 19:30

Målet med dagen är att vi ska lära känna varandra bättre

Vad är matstafett?

Matstafetten är ett arrangemang där du äter förrätt, varmrätt och dessert tillsammans med olika personer som har anknytning till Baptist- eller Missionskyrkan, vilka det är känner man inte till på förhand utan det blir en spännande överraskning. Du både bjuder på mat och blir bjuden på mat.

Det här inte är någon matlagningstävling. Matstafetten är snarare en upplevelse som handlar om att träffa nya och gamla bekantskaper och ha roligt tillsammans.

Anmäl er helst gruppvis, förslagsvis; en familj, ett par eller några kompisar (max 4-5 personer). Du kan även anmäla dig själv och då paras du ihop med någon eller några andra som bildar ett matlag. Ni kommer sedan att få bjuda på en rätt. Det kan vara förrätt, varmrätt eller dessert. Ni bjuder ca 4-5 personer på mat. Man bör räkna med att laga till en rätt som räcker till 8-10 personer (inkl. barn).

Praktisk information

Ungefär en vecka innan stafetten får alla deltagare ett sms där det står vilken rätt ni lottats att bjuda på. Vad ni serverar bestämmer ni själva MEN tänk på att verkligen beakta de allergier som ni har fått information om att någon av era gäster har.

I sms:et står det även var ni ska infinna er för intagandet av förrätten

Efter förrätten får ni ett sms där det står var ni ska ta vägen för att äta varmrätten,

Efter varmrätten beger sig alla till Baptistkyrkan för att äta dessert alla tillsammans.

Ni som får bjuda på varmrätt, tänk på att du behöver kunna servera maten inom en halvtimme, så gör något som går att förbereda.

Är ni ansvarig för desserten får ni alltså nöjet att äta förrätt och varmrätt hos några andra och ta med er dessert (för ca 8 personer) till Baptistkyrkan där vi alla samlas och äter dessert tillsammans.

Schema

14.30 Träffas ni för att äta förrätt tillsammans med ditt sällskap och 4-5 personer till hemma hos dig eller hemma hos någon annan. Vid måltidens slut, får ni ett sms där ni får information om vart ni ska vara och äta varmrätt.

16.00 Träffas ni för att äta varmrätten på en ny plats tillsammans med 4-5 andra personer.

18.00 Träffas alla och serveras dessert samt kaffe på Baptistkyrkan. Vi har även en kortare andakt tillsammans innan vi avslutar.

Ni har 30 minuter på er att hinna till nästa plats. Förrätten beräknas intas på 1 timme och varmrätten på 1,5 timme.

Tips

Presentera er! – Vi rekommenderar att ni vid varje rätt inleder med att presentera er ordentligt.
Ladda telefonen! – All kommunikation sker via de mobilnummer som angivits.

Din anmälan behöver vi ha senast 22 april!

OBS viktigt! För att vi ska kunna få ihop planeringen av detta så kan vi inte ta emot efteranmälningar men hör av dig ändå så kan du/ni få stå i kö i händelse av att någon blir sjuk och inte kan vara med.

I anmälan, ange följande:

Ditt/era Namn,
Adress,
Mobilnummer,
Eventuella allergier,
Om ni husdjur hemma
Antal personer i erat sällskap/grupp.

För frågor och anmälan, hör av er till

Lena Johnson: johnson@bredband2.com / 073-0408435 eller
Maritta Collin:  collin.maritta@gmail.com / 076-846 38 96

P.S. Hör även av dig om du vill vara med och hjälpa till i planeringen D.S.

 

Vi söker ny pastor

Hudiksvalls Baptistförsamling söker en pastor/föreståndare på 75 – 100 % tjänst.

Församlingen med sin kyrka i centrala Hudiksvall, är en del av Equmeniakyrkan och en av flera frikyrkoförsamlingar i kommunen. Vår församling har funnits i 160 år och tillhör Region Mitt. Vi är ca 130 medlemmar i alla åldrar, varav hälften nysvenskar. Denna bredd ger stimulans och spännande utmaningar.

Vår vision som vi tog fram för några år sedan lyder:

Vi vill vara en kristen församling
med en enad och kärleksfull gemenskap,
förankrad i Guds ord,
med en öppenhet för den Helige Ande,
som leder människor till gemenskap med Jesus Kristus
och till en vilja att följa honom

Vi söker Dig som vill leda oss till att vara en kyrka för vår samtid, med de gåvor du fått av Herren.

Egenskaper som vi tror finns i olika utsträckning hos vår kommande pastor och föreståndare är att:

 • Du är beredd att bli församlingens föreståndare, och därigenom bland annat inspirera och stärka oss medlemmar att engagera oss utifrån våra olika gåvor.
 • Du betecknar dig själv som erfaren och trygg i din roll.
 • Du tycker om att arbeta med människor och ser det som spännande att möta nya människor och traditioner.
 • Du vill vara med och utveckla gudstjänsten på ett sätt som passar vår församling.
 • Du vill också vara med och söka nya vägar att föra ut det kristna budskapet anpassat till den tid vi lever i.
 • Du har en relevant utbildning för uppdraget.
 • Det är önskvärt att du är ordinerad, eller villig att bli ordinerad, inom Equmeniakyrkan.

Vi erbjuder

 • En tillsvidareanställning.
 • En pastorstjänst på 75 – 100% tjänst, beroende på vad som passar dig.
 • En församling med medlemmar från olika nationaliteter, gammelsvenskar och nysvenskar där stora delar av våra nysvenskar kommer från Burma och Thailand.
 • En församling med medlemmar i alla åldrar.
 • En församling med bredd och mångfald i önskan om gudstjänstens utformning.
 • En församling som vill leda människor till ny eller utökad gemenskap med Jesus Kristus.
 • Tillträde efter överenskommelse.

Det finns en önskan från Rogsta Baptistförsamling, belägen ca 10 km från Hudiksvall, att samarbeta kring pastorstjänsten. Vi vill diskutera hur den som söker tjänst hos oss ser på detta.

Sista ansökningsdatum 2019-01-06.

För mer information och ansökan kontakta:

 • Församlingens ordförande Mats Collin, 070 – 167 57 21, eller
 • Tjänstgörande föreståndare tillika Äldste Staffan Lindvall 0650 – 995 13 eller 070 – 689 95 13

Om du söker tjänst och flyttar till oss, var hamnar du då?

Mitt i Sverige, efter Hälsingekusten, ligger Hudiksvalls kommun. Från Stockholm till Hudiksvall med snabbtåg är restiden cirka 2,5 timmar och både Sundsvall och Gävle ligger inom en timmes restid med tåg.

Här bor 37 000 glada hudikbor, varav 15 500 i Hudiksvalls tätort som för övrigt är en av Norrlands allra äldsta städer med en bevarad fiskarstad i centrum. I Hudiksvall finns landskapets akutsjukhus och en rad företag som är världsledande inom sina verksamheter. Bromangymansiet, med ett brett urval av program, är en nyligen rustad skola med plats för 1.800 elever.

Kommunen rymmer en storslagen och varierande natur. Här möts människor, hav och land, stad och landsbygd, tradition och innovation, historia och framtid. Här finns skärgården med över hundra öar, långa stränder och vackra fiskelägen för bad, båtliv och fiske.

Kulturen har djupa rötter och gör sig påmind bland annat genom de stolta hälsingegårdarna och den levande musiken. Spår från fiskets storhetstid och träpatronernas dagar hittar du i Hudiksvall, men även restauranger, kaféer, shopping och uteliv för de flesta smaker.

Sommar – en tid att odla relationer

Vi har just gjort klart Baptistförsamlingens program för sommaren. Ja, just det, sommarprogram. Vad tänker du när ordet sommar är aktuellt?

För många av oss handlar sommaren om semester och ledighet. Visst låter ordet ledig härligt och väcker sköna känslor. Fast hur var det nu – ledig och ledig?

Vi svenskar ska ju vara nyttiga mest hela tiden, även när vi är lediga. Allt är visst gamle Martin Luthers fel. Han tyckte att alla skulle sträva på och ta ansvar hela tiden. Själv skulle jag önska att jag kunde bättra mig och inte tänka på allt som ska bli gjort, utan att se till att jag är ledig. Samtidigt är det ju skönt att vara ledig för att få tid till allt annat som annars inte skulle bli gjort. Så det kommer nog att bli en hel del som ska fixas i alla fall. Till detta ska man hinna med att hälsa på hos släkt och vänner, samt mys och trevligheter.

Jag tycker att vi den här sommaren allihop ska bli bättre på att vara just lediga, att slappa på balkongen/altanen under stekheta dagar, att ringa en kompis, packa picknicken och åka och bada, lyssna på sommarpratarna på P1, att softa i hängmattan, chilla i solstolen med en bok, etc. Fast det finns en sak som jag absolut inte tycker att du ska ta ledigt ifrån! – Det är relationer! För när allt kommer omkring undrar jag om inte det viktigaste vi har är våra relationer.

Relationen till våra nära och kära är något som vi absolut ska prioritera nu där vi alla är lite friare och ledigare.

Relationen till församlingen. Nu på sommaren har du en extra chans att bredda din upplevelse tillsammans med Guds folk. Exempelvis samarbetar vi med Missionskyrkan i sommar och du får chans att lovsjunga, be och lyssna till undervisning tillsammans med andra kristna som du inte möter så ofta. Det vore ju dumt att ledigt från den möjligheten.

Relationen till en levande frälsare. Fyll på i ditt inre. Låt dig utmanas av att läsa den där uppbyggliga boken som du inte hunnit. Eller delta i någon av sommarens konferenser i vårt land.

Den här sommaren ska i alla fall jag försöka att odla mina viktiga relationer. Dessutom kommer jag nog att vara aningen nyttig, men det får bli med måtta?

Trevlig sommar!

Staffan Lindvall
Församlingsföreståndare

 

Ekumenisk bönevecka 2018

Gudstjänster i andra kyrkor (januari 2018)

19 Fr 12:00 Bön för Hudiksvall, Baptistkyrkan
21 Sö 11:00 Ekumenisk mässa, Jakobs kyrka
22 Må 12:00 Middagsbön i Jakobs kyrka
23 Ti 12:15 Mässa i Jakobs kyrka
23 Ti 14:00 Samtal och bön i Missionskyrkan
23 Ti 18:30 Bön i Jesu hjärtas kapell, Forsa
24 On 12:00 Middagsbön i Jakobs kyrka
24 On 14:00 Andakt i Sjukhuskyrkan
25 To 18:30 Bön och lovsång i Baptistkyrkan
27 Lö 10:00 Bön för Hudiksvall, Höglidenkyrkan

En andlig kraft att gå dit Gud kallar oss

Jag har under den senaste tiden i några olika sammanhang hört berättas om att man kan stärka språkutveckling genom att rent fysiskt förstärka det man säger.

Vid minst två tillfällen har det exemplifierats för mig med att lära ut begreppen ”bakom” och ”framför”. Det är ju ganska självklart att ställer man sig en bit bakom en person och upprepar ordet ”bakom” och sedan ställer sig en bit framför och säger ”framför” så lär man sig ganska snabbt skillnaden.

Det här församlings-bladet kommer mitt i en tid då det finns en hel del att fundera på både utifrån bakom och framför. Julen innehåller ett budskap som handlar om något som historiskt ligger bakom, men som i varje människas liv kan få betydelse för allt som ligger framför. Vi kommer också att passera nyåret. När ett nytt år avslutas finns det mycket att vara tacksam för, man har gjort nya erfarenheter och fått vara med om mycket. Samtidigt är det då nya tankar, nyårslöften och ambitioner för framtiden kommer fram. Vi kommer också att ha årsmöten då det gamla året med tacksamhet läggs till handlingarna och visioner för framtiden formuleras.

Som enskild kristen och som församling är det sannolikt så att man hela tiden ska leva i det perspektivet. Tryggheten, vägledningen och undervisningen från sanningar som är 2000 år gamla ska prägla och bära oss. Samtidigt ska vi vara nyfikna och andligt hungriga efter att söka vad som ligger framför och hur Herrens tankar och vägar ser ut. Konkret finns det i mitt hjärta en önskan att än mer utvecklas som läsare (söka Guds sanningar och principer i Bibeln) och samtidigt be om en kraftfull andlig vind som bär mot framtiden.

Återvänd till tanken om ”bakom” och ”framför”. Det är mycket lättare att se framåt än bakåt. Ändå blickar vi ofta bakåt och tänker på hur saker och ting har varit. Ibland tänker vi tillbaka och blir lite nostalgiska. Vi har ju gjort goda erfarenheter som är värda att komma ihåg. Men den som bara tittar bakåt har väldigt svårt att se nya mål och hur eventuellt vägen dit kan se ut. Nu tror jag att man kan se olika bilder när man försöker att se framåt. Verkligheten ser olika ut beroende varifrån man betraktar den. Här har jag ett en visdom att komma med:

Om verkligheten kan se olika ut, är det mycket viktigt försöka se det som ”huvudet” vill att vi ska se. Kristus själv är huvudet för kroppen, och med den anatomiska kunskap jag besitter så är ögonen en del av huvudet. Alltså blir det viktigt för dig och mig, och oss som församling, att låta Guds tilltal genom Jesus Kristi ögon och Andens sanktion få oss att se de vägar han vill att vi ska gå för att nå de mål som han vill att vi ska nå.

Församlingens uppdrag ligger framför oss. Under den period som nu kommer med sin balans mellan bakom och framför önskar jag att vi fick en ny andlig kraft att gå på vägar som vår Herre kallar oss till, ”jag glömmer det som ligger bakom mig och sträcker mig mot det som ligger framför mig” (Filipperbrevet 3:13)

Om du som inte lärt känna Jesus läser det här så måste jag bara få lyfta fram ett bibelord till med samma perspektiv. Du kan få lämna det gamla bakom dig och se framåt.

”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit. ”(2 Korintierbrevet 5:17)

Staffan Lindvall
Församlingsföreståndare

Ny webbplats

Hudiksvalls Baptistförsamling har funnits sedan mitten på 1800-talet. Vi har inte jagat efter nymodigheter utan tagit utvecklingen med lugn och sans. Nu har de tekniska framstegen börjat springa ifrån oss eftersom mycket av kommunikationen i samhället blivit digitaliserad och då är är det lika bra att följa med i utvecklingen. Därför har vi nu öppnat en ny webbplats.

På webbplatsen ska du kunna hitta aktuellt program för någon månad framåt. Du ska kunna hitta kontaktuppgifter till församlingen och dess företrädare och förhoppningsvis ska vi kunna lägga ut intressanta artiklar, betraktelser och reportage från verksamheten.

Målsättningen är att du ska tycka att det är intressant att gå in och läsa här emellanåt och du är mycket välkommen att kontakta oss med tips och önskemål om förbättringar.

Jag hoppas vi får tillfälle att ses på någon gudstjänst eller annan samling framöver.

Anders Borgström
Kommunikationsansvarig i styrelsen